Kirkerne skal have nye menighedsråd

I år er der valg til menighedsrådene. Og du har muligheden for stille op og blive valgt til dit menighedsråd, og dermed være med til at præge, hvordan kirkelivet hos jer skal være.

Valget til menighedsrådet sker på en valgforsamling tirsdag den 17. september, som afholdes i alle sogne. 

Allerede tirsdag den 14. maj inviteres til orienteringsmøder i alle sogne. Sæt allerede kryds i kalenderen nu, så du kan være med til at sætte dit præg på Danmarks mest lokale demokrati - menighedsrådet.

Om orienteringsmødet tirsdag den 14. maj

På dette møde vil dit lokale menighedsråd fortælle om kirkelivet i sognet. Hvad rådet har lavet i de forløbne fire år og om kommende opgaver. Du får også information om menighedsrådsvalget, hvor mange kandidater, der skal vælges til menighedsrådet og information om valgforsamlingen den 17. september, hvor det nye menighedsråd skal vælges.

Om valgforsamling tirsdag den 17. september

Ved at møde op til valgforsamling i dit sogn, er du med til at vælge retningen for kirkens arbejde i dit sogn. Det er du, ved enten selv stille op som kandidat eller ved at være med til at vælge, hvem der skal sidde i menighedsrådet blandt de opstillede kandidater. Hvis du er over 18 år og medlem af folkekirken, har du mulighed for begge dele.

På valgforsamlingen præsenteres kandidaterne og efterfølgende er der mulighed for debat. 

Valget af menighedsrådene foregår derefter ved skriftlig afstemning mellem kandidaterne og resultatet heraf afgør, hvem der er valgt til menighedsrådet.

De nye menighedsråd tiltræder 1. søndag i advent, den 1. december 2024.

Møderne er offentlige, og hvor de holdes i den enkelte sogne, kan i den kommende tid ses her på siden samt på kirkesiderne i Adresseavisen Syddjurs og på de lokale kirkers hjemmesider.

Hvordan stiller man op?

Menighedsrådsvalgene i Danmark foregår ved valgforsamlinger den 17. september 2024.

Hvis du er over 18 år, og medlem af folkekirken, kan du møde op på valgforsamlingen og stille op til valget.

Infoboks

Menighedsrådet har ansvar for:

  • Kirkelivet i sognet

  • Kulturarven - kirkebygninger, præstegårde og evt. kirkejord

  • Kirkegården og begravelser

  • Personaleledelse

  • Kirkens økonomi

Mere om at stille op til menighedsrådsvalg

Vær kvalificeret

For at være kvalificeret til at stille op til et menighedsrådsvalg skal du være over 18 år, være medlem af folkekirken og have stemmeret ved kirkelige valg.

Overvej dit engagement

Vurder omfanget af engagementet, der kræves som medlem af menighedsrådet. Overvej om du har den nødvendige tid og vilje til at deltage aktivt i kirkens ledelse og beslutningstagning. 

Indhent oplysninger

Få mere at vide om menighedsrådets funktioner, ansvarsområder og beslutningsprocesser. Tal med nuværende medlemmer af menighedsrådet for at få indsigt i deres erfaringer.

Deltag i informationsmøder

Tirsdag den 14. maj afholdes orienteringsmøde også i dit sogn. Her får du mere at vide om arbejdet i menighedsrådet, og processen omkring menighedsrådsvalget. Ikke mindst: Her kan du stille alle dine spørgsmål.

Deltag i valget

Deltag i selve menighedsrådsvalget tirsdag den 17. september ved at stille op og/eller stemme - og opfordre andre i menigheden til at gøre det samme. 

Hvad er et menighedsråd

Menighedsrådene er folkekirkens lokale ledelse, og rådet har ansvaret for at skabe gode rammer for det kirkelige liv i sognet.

Menighedsrådet fastlægger gudstjenesterne, planlægger livet i kirken, fx aktiviteter for børn, unge og ældre, kultur, koncerter mm. Rådet administrerer kirkens ejendomme, prioriterer ressourcerne - og ansætter og leder kirkens ansatte.

Menighedsrådet består af et antal valgte medlemmer og sognets præster. Alle medlemmer af folkekirken, som opfylder kravene til at stille op, kan vælges ind i et menighedsråd.